Na tientallen misdrijven in de regio Utrecht vermoed Politie Nederland dat de Bende van Oss weer nieuw leven ingeblazen is. Vooral in de Lage Weide is het vaak raak.

Met de Bende van Oss wordt gerefereerd aan een roerige periode, waarbij criminelen uit Oss, tussen 1888 tot aan 1934 voor veel zware misdaden zorgden. Hieronder vielen 29 moorden, tientallen roofovervallen en inbraken en enkele honderden brandstichtingen op bestelling. Tot de belangrijke betrokkenen behoorde Martinus van Berkom, ook bekend als 'De Baron'. Bij het oprollen van de bende in 1934 werden ruim 160 mensen gearresteerd.

De Bende van Oss zou al jarenlang niet meer actief zijn, de laatste diefstal was eind 19de eeuw. Nu bijna honderd jaar later worden er misdrijven gepleegd met dezelfde Modus Operandi. Politie Nederland werkt samen met Regionale Eenheid Midden-Nederland aan een uitgebreid onderzoek om te achterhalen of de Bende van Oss daadwerkelijk weer actief is.

'Martin is leider in de onderwereld van Utrecht'

“We denken dat Martin, de achterachterkleinzoon van Martinus een nieuwe bende heeft opgericht en de leider is in de onderwereld van Utrecht”, aldus Henk van Tees, commissaris Politie Nederland.

De bende van Oss staat bekend om het infiltreren in bestaande netwerken. Nu is er bewijs gevonden dat ze gebruik maken van een lokaal koeriersbedrijf. De politie wil nog niet zeggen welk bedrijf dit is. Door de stijging van het kopen via internet, kunnen deze koeriers zonder al teveel problemen overal komen. Een ideale manier om waardevolle en illegale spullen te vervoeren van A naar B.

Met een team van 4 rechercheurs wordt op dit moment dag en nacht onderzoek gedaan. De politie zet extra mankrachten in rondom de Lage Weide.